Belegost ve Nogrod Cüclerin ilk çağdaki en büyük şehirlerinden ikisidir.Bu şehirler cücelerin 7 babasından iki tanesi tarafından Beleriand'da Ered Luin'in Derin salonlarında kurulmuştur.Belegost Ered Luin'în Kuzeyinde Nogrod ise Güneyinde bulunmaktadır.
3.Çağ Ered-Luin Haritası(Daha eskisini bulamadım eğer bulan varsa pm atsın lütfen)
Cüceler uzun süre kaleye kapanık yaşamış Ağaçların çağında yaklaşık 1250'de Sindar Elfleri ile ilişkileri ilerlemiştir Cüceler ilk kaz karşılaştığı bu canlılarla iyi anlaştılar.Ve onların Dilini ve İrfanını öğrendiler.Demircilik yeteneklerini çok geliştirip büyük savaş baltaları yaptılar ve bunları elflerler paylaştılar.
1300 yılında Belegost cüceleri Doriath'ın Elf Kralı Tingol'a Doriath'daki mağra inşaatlarında yardım etti.Bunun karşılığında Thingol'ün karısı Ölümsüz Topraklardan bir Maia olan Melian onlara 'Belegost'un Şefleri' ünvanını verdi
1330'da Orklar Beleriand'a girdiğinde Savaşa hazırlıklı olmayan Elflere Belegost ve Nogrod cücelerinden Kendi askerleri için silah yapmasını istedi.Ve cücelerin yardımı Elfler ile orkları geri püskürttüler.Fakat Morgoth kısa sürede döndü ve Bildiğimiz Feanor Morgoth kapışması oldu ve silmariller Elflere geçti.
İlerleryen yıllarda Cüceler Nargothrond'un yapılmasında yardım etti.Bunun karşılığında ölümsüz topraklara gitme hakkı istediler fakat alamadılar.Ayrıca cüceler Nauglamir'i de yaptılar.Cücelerin Elf Kralı için yaptığı Kolye.
Bu sürede Telechar Elflerden Demircilik alanında eğitim aldı.Telechar Narsil'i ve Azaghal için Ejderha miğferini yaptı.
Ve Ejderha Glaurung ortaya çıktı.Aynı zamanda Azaghal Tek başında yolculuk ederken Orklar tarafından pusuya düşürüldü ve Onu Feanor'un soyundan gelen Maedhros kurtardı bunun karşılığında Miğfer ona geçti ayını yollada Hurin'e.
Maedhros'ı Temsilen Bir Resim
Ork saldırılarından bunalan Orta Dünyanın Hür Halkları 'Maedhros Birliği' isimli ittifkta birleşti ve Sayısız gözyaşı savaşına katıldı.
Belegost Cüceleri Orklar,Kurtlar,Balroglar,Troller ve İhanet eden insanlara karşı savaştı.Düşman Ordusunun başında Glaurung denen ejderha vardı. Glaurung bu savaşta Azaghal'ı öldürdü.
Glaurung'u Temsilen Bir Resim
Bu büyük yenilgiden sonra cüceler tekrar silahlanmaya başladı ama amaçları başkaydı.Beleriand'ın işgal altılna olduğu yıllarda Birde iç savaşlar başladı Cüce Elf savaşları Nogrod Cüceleri büyük ordularla Silmarilleri almak için Doriath'a saldrıdı.Ama iki tarafta savaşlardan bir sonuç alamadı ve Silmariller Thingol'un Kız kardeşi Luthien'e ondanda oğlu Dior'a geçti
Ve yıllar sonra Öfke savaşında Beleriand yok oldu Dağlar kırılıp Belegost ve Nogrod yok oldu.
Kaynak:
www.tuckborough.net(ingilizce Çeviri)